NÁVODY
Návod kombucha
!!KOMBUCHA NESMÍ PŘIJÍT DO STYKU S KOVEM!!
Co potřebujeme na jeden litr nápoje
Kombuchu 1 ks
Hotový nápoj 1 dcl
Cukr krystal 100 g (nepoužívt med)
Čaj sypaný černý nebo zelený doporučuji černý Ceylon 8 g
Postup
V hrnci převařte vodu, přidejte čaj a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Nechte čaj vychladnout přibližně do třiceti stupňů ( při pokojové teplotě vychladne za 5-7 hodin). Pak do něj nalijte kvasný roztok a správně vložte "houbu" (bílou a hladkou stranou nahoru). Hrdlo dvoulitrové zavařovací sklenice překryjte libovolnou prodyšnou tkaninu (ubrousek, čistý kapesníček) a stáhněte gumičkou. Láhev s houbou dejte na klidné a čisté místo, kde nesvítí slunce.
Správná doba kvašení se pohybuje mezi sedmi a deseti dny. V letních vedrech lze nápoj považovat za hotový už po šesti dnech.
Kvalitní produkt poznáte snadno. Správně vyrobený nápoj má sladkokyselou chuť a je jemně perlivý. Skladovat jej můžete i v plastových PET lahvích v lednici. Dobře vychlazená kombucha totiž nejen chutná, ale v letních měsících také skvěle osvěží.
Hygiena především
Tajemstvím dobré kombuchy je mimo jiné i dodržení maximální hygieny - je totiž velmi náchylná na nečistoty a v případě nesprávného zacházení může "zemřít". Veškeré nástroje, se kterými kombucha přichází do styku, proto vymývejte horkou vodou a nepoužívejte saponáty. Chcete-li "houbu" přeložit do nového nálevu, omyjte ji ve vlažné tekoucí vodě. V žádném případě byste ji ale neměli dostávat ze zavařovačky pomoci lžičky nebo vidličky. Kombucha totiž nesnáší kovové předměty.
Nezapomeňte, že kombucha je živá mikrobiální kultura a vysoká teplota ji zabíjí. Proto nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 °C.
Připraveni "vypěstovat" vlastní kombuchu? Těžké to není.